Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας


               

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας      -UNICEF

 
Η φτώχεια αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στερεί από τα παιδιά όλες τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιβιώσουν και ν' αναπτυχθούν και είναι η κύρια αιτία εκατομμυρίων θανάτων παιδιών κάθε χρόνο. Τα κάνει ευάλωτα στις ασθένειες, την εκμετάλλευση, την κακομεταχείριση, τη βία, τις διακρίσεις και τον στιγματισμό. Δεν έχουν καθαρό νερό, εμβόλια, περίθαλψη, εκπαίδευση και τροφή.
Σήμερα, στο φτωχότερο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιστοιχεί μόλις το 5% του παγκόσμιου εισοδήματος και σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF το 1 στα 2 παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο - περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά - ζουν στη φτώχεια, στερούμενα βασικών αγαθών όπως η κατοικία, το καθαρό νερό, η φροντίδα υγείας.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε έντονα σήμερα, απειλεί ν' ανατρέψει πολλά από τα παγκόσμια επιτεύγματα στον τομέα της παιδικής ευημερίας.
Η καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να ξεκινήσει με την προστασία και την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η επένδυση στα παιδιά είναι η καλύτερη εγγύηση για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Χωρίς την πραγμάτωση όλων των δικαιωμάτων των παιδιών, η φτώχεια δεν μπορεί να μειωθεί. Επενδύοντας ένα μικρό μόνο ποσοστό από τον παγκόσμιο πλούτο, όλα τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, που περιλαμβάνει επαρκή διατροφή, ασφαλές πόσιμο νερό και συνθήκες υγιεινής, στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και βασική εκπαίδευση.

Τονίζει επίσης πως με 81 εκατομμύρια νέους ανθρώπους άνεργους παγκοσμίως το 2009, η ανεργία των νέων παραμένει πηγή ανησυχίας σχεδόν σε κάθε χώρα. Μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογικής εργασίας απαιτεί δεξιότητες που πολλοί νέοι δεν διαθέτουν. Αυτό δεν έχει μόνο αποτέλεσμα τη σπατάλη του ταλέντου των νέων, αλλά αποτελεί επίσης μια χαμένη ευκαιρία για τις κοινότητες και τις χώρες στις οποίες ζουν.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας η UNICEF προτείνει πως είναι αναγκαίες στοχευμένες επενδύσεις στους παρακάτω βασικούς τομείς:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

e-lena ...ένα blog για μικρούς και λίγο μεγαλύτερους Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting